etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Sukuyhdistys 136
Sukukokoukset 137
75-vuotisjuhlakokous
Vesilahdella 15.-16.6.2002 138
Sjöstedt-suku kokoontui 15-16.6.2002 Vesilahdella 75 vuotta ensimmäisen kokoontumisensa jälkeen. Lauantaina paikalla oli vajaat sata ja sunnuntaina yli kaksi sataa suvun jäsentä. Järjestelyistä vastasi ennen muuta rehtori Anneli Kesola perhekuntineen.

Lauantaina tutustuttiin aluksi Vesilahden kirkkoon, jossa monet Sjöstedtien sukupolvet ovat kokeneet tärkeitä hetkiä elämässään. Anian Heikkilästä tultiin kirkolle entisaikaan kesäisin veneillä, talvisin reellä. Viereisessä seurakuntasalissa kuultiin mm. Yrjö Punkarin katsaus Vesilahden sukujen vaiheisiin ja sen tutkimiseen, Elina ja Anneli Kesolan esittämää musiikkia sekä Noin seitsemän cowboyta-ryhmän hauskoja ja tunnelmallisia laulelmia. Yhteislauluakaan ei unohdettu -- eikä tietenkään herkullista illallista.

Sunnuntaiaamuna kokoonnuttiin aluksi laskemaan kukat Akseli, Juha ja Otto Sjöstedtin haudoille. Suvun esimies Jyrki Vesikansa korosti etenkin veljeksistä vanhimman, säterirusthollari Akseli Sjöstedt nuoremman ansioita. Hän oli mm. tammikuun valiokunnan jäsenenä 1862 enemmänkin kuin kansanedustaja vaiheessa, jolloin normaali valtiollinen elämä Suomessa alkoi, markka perustettiin ja suomen kieli nostettiin tasa-arvoiseksi ruotsin rinnalle. Akseli Sjöstedt kuului myös Vesilahden ensimmäiseen kunnanhallitukseen. Hän, samoin kuin hänen Juha-veljensä ja monet muut omaiset menehtyi 1860-luvun suuriin nälkävuosiin. Otto-veli oli tämän jälkeen Heikkilän sekä lopuksi Halmeenmäen ratsutilojen isäntänä 1800-luvun loppupuolella.

Rovasti Aarre Laitila toimitti suvulle oman jumalanpalveluksen, jossa kanttorina ja kuoronjohtajana oli Marko Koskinen. Kurkien Kaiku-kuoro esitti neljä Anneli Kesolan sävellystä, mm. Kotiseutulaulun Oiva Paloheimon sanoihin.

Sukupäivien päätilaisuus oli Vesilahden yläasteen salissa, jossa nautittiin hyvästä hämäläisestä pitopöydästä. Neljää linjaa myöten ruoan noutaminenkin sujui ripeästi. Heikki Järvinen johti aluksi ruokarukouksen ja ruokavirren. Aterian jälkeen virallinen sukukokous aloitettiin Suvivirrellä ja Jaakko Löytyn rukouksella, minkä jälkeen suvun esimies esitti muistosanat vainajista. Heidän elämäntyölleen osoitettiin kunnioitusta seisomaan nousemalla.139
140
Suvun esimieheksi valittiin edelleen fil.lis. Jyrki Vesikansa, joka kuitenkin toivoi vähitellen sukupolven ja miksei sukupuolenkin vaihtamista tehtävässä. Vapautusta pyytäneen rehtori Heikki Järvisen tilalle sukuneuvostoon valittiin rehtori Heikki Ania Seinäjoelta. Muut erovuoroiset eli rakennusarkkitehti Eero Järvenpää, rehtori Anneli Kesola ja maanviljelijä Maija Pispa valittiin uudelleen. Sukuneuvoston kokoonpano ja yhteystiedot ovat toisaalla.

Rahastonhoitaja, ekonomi Heikki S. Järvisen esittelemä tilinpäätös hyväksyttiin. Tilintarkastajina jatkavat Risto Huikkola ja Pirkko Laasonen. Jäsenmaksua ei edelleenkään peritä, mutta suvun kunniajäsenen Heikki Järvisen ehdotuksesta jäseniä kehotettiin tukemaan sukuyhdistystä lahjoituksin. Keskeistä sukuyhdistyksen taloudelle on myös sen tuotteiden ostaminen. Vesilahdella kauppa kävikin vilkkaasti. Toimintakertomus ja -suunnitelma ovat ohessa erikseen.

Sukukokoukselle kerrottiin, että sukuneuvosto oli kutsunut suvun kunniajäseneksi sukuyhdistyksen pitkäaikaisen sihteerin, ekonomi Paula Ylisen. Suvun esimies korosti hänen vaativan, mutta pääosin näkymättömän työnsä arvoa. Kannustusstipendit jaettiin Elina Kesolalle ja Kari Lehtoselle.

Sukukokouksen taiteellista antia tarjosivat Elina ja Anneli Kesola huilulla ja kosketinsoittimella sekä Kurkien Kaiku, joka esitti muun muassa Heikki Järvisen Viljo Halmeenmäen tekstiin säveltämän teoksen Suvun kehto. Juhlapuheen suvun perinteistä ja legendoista piti Jyrki Vesikansa. Ennen lähtökahvitusta laulettiin yhdessä Hämäläisten laulu.

Sjöstedt-suvun sukuyhdistys ry141
141
Vesilahden (2002) sukukokoukseen osallistuneilta kyselimme Rätön (1928) yhteiskuvan ihmisten nimiä. Noin 30 perustavaan sukukokoukseen osallistujaa tunnistettiinkin joista kolme oli mukana myös Vesilahden 75-vuotis juhlakokouksessa, Marjatta Sahramaa-Ikonen, Kalevi Sahramaa sekä Holger Sahramaa.142
142
sivun alkuunsivun alkuun