etusivulle
 

Sivustoon on linkitetty
Adobe pdf-tiedostoja.
Päivitä tarvittaessa
reader-ohjelmasi:
Adobe Acrobat Reader

Historia 37
Suvun jäseniä 38
Varhempia tunnettuja Sjöstedtejä oli Kaltsilan sukuhaaraan kuulunut, suomalaisen kielitieteen uranuurtajiin luettu professori Carl Gustaf Sjöstedt (1799-1834), joka kuoli nuorena koleraan.

Virkamies- eli Turun sukuhaaraan on kuulunut monia suomenruotsalaisia toimittajia sekä asessori Bengt Sjöstedt, joka sivusi 110 metrin aitajuoksun maailmanennätystä 1931.

Talonpoikaiset Sjöstedt eivät Matti Matinpojan jälkeen osallistuneet yhteisistä asioista päättämiseen kovin paljon ennen kuin 1800-luvun loppupuolella. Tällöin Akseli Sjöstedt kuului valtiopäiviä edeltäneeseen Tammikuun valiokuntaan 1862 ja oli luomassa Vesilahdelle nykyaikaista kunnallishallintoa.

Oskar Anshelm Sjöstedt-Jussila oli 1911-19 ja 1924-25 kansanedustajana (suomalainen puolue/kok.).

Suvun tytärten jälkeläisiä ovat mm. moninkertainen ministeri Kustaa Eemil Linna (ed.) ja kansanedustajat Antti Linna (lib.), Matti Maijala (kesk.) sekä Olavi Nikkilä (kok.). Moni Sjöstedt, kuten Lappeenrannan kaupunginjohtaja Jarmo Kölhi on toiminut kunnalliselämässä.

Kansalaissotaan 1918 Sjöstedtit eivät osallistuneet kovin näyttävästi, mutta mm. nuori tilanomistaja Eino Sjöstedt kuoli punaisten murhaamana. Jääkäriliikkeessä Sjöstedtejä edusti suvun tamperelaiseen kauppiashaaraan kuulunut luutnantti Arvo Schrey, joka kaatui Kalevankankaalla 1918. Myöhempiin sotiin Sjöstedtejä on tietenkin osallistunut runsaasti muiden suomalaisten rinnalla.

Tieteen piirissä Sjöstedtejä ovat mm. historioitsijat Pekka ja Seppo Suvanto sekä kotieläintieteen professori Kalle Maijala ja farmasian professori Aarre Huhtikangas.

Kuvataiteilijoita ovat mm. Elin Danielson-Gambogi ja Helga Sjöstedt, kirjailijoita Kaija Löytty (Pispa) ja Juhani Peltonen. Teatteri- ja elokuvaohjaajana on kunnostautunut Veikko Kerttula, näyttelijänä Erkki Viljos (oik. Viljo Siltanen) ja nuorena kuollut Orvokki Huhtikangas.

Diplomaatteja on suurlähettiläs Ilkka Ristimäki.

Varsin moni Sjöstedt on toiminut journalistina. Heistä Leena Huima on hoitanut myös merkittäviä kirkollisia luottamustoimia.

Yrittäjinä ja muuten elinkeinoelämässä Sjöstedtejä on toiminut paljon, mutta he eivät ole nousseet kaikkien näkyvimpiin asemiin.39
sivun alkuunsivun alkuun